Zwarte tegels voor een badkamer, echt niet zo’n slecht idee!
Je wil je woning niet inrichten zoals iedereen, je vindt dat een vleugje originaliteit wel toegelaten is. En zo kom je in de verleiding om zwarte tegels te gebruiken voor je badkamer. Een ongewone kleur voor badkamertegels? Inderdaad, maar echt geen slecht idee, op voorwaarde dat je de juiste decoratieve strategie toepast om ze volledig tot hun recht te laten komen. En je mag ook niet vergeten om iedereen die gebruik zal maken van deze gedeelde ruimte op voorhand gunstig te stemmen voor jouw wat gewaagde voorkeur. Dit artikel geeft je enkele praktische tips en handige adviezen om je te begeleiden bij je keuze.
De voordelen van zwarte tegels voor een badkamer
Zwarte tegels zijn eenvoudig, elegant en voornaam en als zodanig een uitstekende basis voor een exclusieve badkamer. Hun grootste pluspunt is dat ze de accessoires in een lichtere kleur esthetisch veel beter tot hun recht laten komen.
Zwarte tegels geven bovendien ook een moderne toets aan dit vertrek. Hou je van een minimalistische aankleding? Gaat je voorkeur uit naar de Japanse, Scandinavische of retrostijl? Zwarte tegels zijn je ideale achtergrond voor een persoonlijke, originele sfeer.
Hoe zorg je voor harmonie met zwarte tegels?
Mensen vermijden vaak zwarte tegels, omdat ze niet beseffen dat deze muur- en vloerbekleding in een overvloed aan nuances beschikbaar is. Je vindt immers “zwarte” tegels in een ruime waaier aan tinten, zodat ze altijd gemakkelijk te combineren zijn met elke interieurdecoratie. Zeg nooit zomaar “zwart”, want je hebt de keuze uit grafiet, lei, ebbenhout, carbon, drop, macadam, beton en antraciet, om er maar enkele te noemen. Sommige subtinten neigen naar blauwe of rode nuances.
De keuze voor een matte zwarte kleur, in plaats van een glanzende of hoogglanzende (zoals marmer) zal je veel ongemakken besparen. En om te vermijden dat stof zich zichtbaar ophoopt in de voegen, zorg je ervoor dat ook die zwart worden uitgevoerd.
Een bruine of grijze muurbekleding gaat in een badkamer goed samen met zwarte vloertegels. Kies verder witte meubels en heel heldere tinten voor de muren en het plafond. Het zwart van de vloertegels slorpt dan het licht op en laat de vormgeving en de lijnen van het meubilair goed tot hun recht komen. Voor een hedendaagse, trendy sfeer, die toch nog voldoende “zen-gevoel” aan je badkamer verleent, is de combinatie van zwart met felgekleurde meubels (groen of rood, bijvoorbeeld) aan te raden.
Zwarte tegels voor een designbadkamer
Zwart maakt stijlvol en tegelijk intiem. De meeste designers hebben een uitgesproken voorkeur voor deze kleur voor badkamers en combineren ze met andere kleuren. Een zwarte vloerbedekking creêert als het ware een lijst voor de meubels en decoratieve elementen, vooral als die zelf wit zijn of een felle, heldere kleur hebben. Zwart heeft trouwens ook een vergrotend effect: het lijkt of je badkamer groter is als je die kleur consequent gebruikt.
Ga resoluut voor zwarte muurtegels als je de badkamer dieper en breder wil laten lijken dan ze is. En je geeft je badkamer een hedendaagse look als je grafische effecten creëert door vrij egaal zwart te laten contrasteren met lichte, heldere accessoires. De afwisseling van glanzende, geborstelde en matte oppervlakken zorgt voor de finishing touch.
Zwarte tegels maken een badkamer ook bijzonder elegant, chic en sober. Ongeacht de verdere decoratiestijl geven ze de ruimte een modern accent. Of je ze gebruikt als vloer- of wandbekleding is niet zo belangrijk: ze stralen altijd een zekere exclusiviteit uit, die sterk indruk zal maken op je familieleden en vrienden die deze plek bezoeken.
Welke kleuren combineren met zwarte tegels
Experimenteren en combineren met zwarte tegels is niet zo moeilijk. Wij geven je alvast enkele ideeën voor kleurencombinaties. Denk aan kleurrijke of witte accessoires zoals tapijtjes, een rekje om schoonheidsproducten en je tandenborstelhouder te bewaren. Laat ze voldoende contrasteren met de donkere tegels. Denk ook aan speelse lichteffecten om de decoratie van de badkamer minder streng te maken. Je moet immers vermijden om je opgesloten te voelen in een te sombere ruimte.
De nadelen van zwarte tegels
Zwarte tegels goed onderhouden is moeilijker en dit is dan ook hun grootste nadeel. Op heel donkere of zwarte materialen zie je immers veel gemakkelijker stof, zeker in een badkamer, waar het bijna permanent vochtig is, met waterspatten en kalkvegen. Reinig daarom regelmatig – bij voorkeur na elk gebruik van de badkamer – de muur- of vloerbedekking met een vochtige dweil en wrijf even na met een droge en schone, niet-pluizende doek. Op die manier hou je deze ruimte altijd onberispelijk en vermijd je ontsierende kalkafzetting. Nog een tip voor douches in Italiaanse stijl: spoel de wanden en de vloer na elk gebruik even af met warm water om restjes zeep, shampoo enz. efficiënt te verwijderen.
Tot slot
Je badkamer zwart betegelen is een origineel idee dat een moderne toets in je woning brengt en laat zien dat je van design houdt. In dit artikel hebben wij geprobeerd om de voor- en nadelen van deze sombere kleur voor de vloer en de muren van dit belangrijke vertrek in je woning op een rijtje te zetten. Als je voor zwart gaat, weet je nu hoe je die persoonlijke, beetje eigenzinnige keuze kunt uitvoeren.