Welke tegels voor de kinderkamer?
Een tegelvloer in een kinderkamer biedt veel voordelen. Zo is de vloer gemakkelijk te onderhouden en ziet hij er ook mooi uit. Afhankelijk van je budget en je voorkeur staan er diverse materialen tot je beschikking. Maar weeg zorgvuldig alle voor- en nadelen tegen elkaar af, zodat je zeker de beste vloer voor jouw specifieke situatie kiest.
Soorten tegels voor kinderkamers
– Keramische grestegels
Voor de vloer van een kinderkamer is een keramische grestegel een van de voor de hand liggende keuzes. Ze worden gemaakt van klei en diverse andere ingrediënten, zoals silicium, veldspaat, kwarts en kaolien. Het mengsel wordt onder grote druk gebakken.
Geëmailleerde grestegels zijn een slimme optie voor een kinderkamer. Het oppervlak is immers samengesteld uit verscheidene laagjes email. Door die opbouw is de tegel zeer duurzaam, maar niet duur. De fabrikanten bieden meestal een aantal modellen die in de massa gekleurd zijn, zodat de kleur binnenin de tegel ongeveer dezelfde is als van het geëmailleerde oppervlak. Daardoor vallen kleine beschadigingen door een impact minder op. En voor een kinderkamer is dat zeker geen overbodige luxe.
– Natuursteen
Natuursteen biedt het voordeel dat hij vrijwel onverwoestbaar is en een uitzonderlijke levensduur heeft. Verwerkt tot tegels verleent hij een kamer een authentiek en wat ruwer uitzicht, door de onregelmatige vormen. Dat maakt dergelijke tegels ook net zo aantrekkelijk. Bovendien zijn tegels uit natuursteen verkrijgbaar in heel veel tinten en kun je ze op talrijke manieren combineren om allerlei patronen te vormen. Er zijn verscheidene afwerkingen mogelijk (verouderd, gepolijst, gezandstraald, spiegeleffect) en diverse materialen (graniet, marmer, leisteen, kwartsiet).
– Composiettegels
De naam zegt het al: deze tegels zijn samengesteld uit meerdere soorten natuursteen, die vermalen worden en vervolgens verdicht. Er wordt een bindmiddel toegevoegd om het eindproduct bestand te maken tegen mechanische belasting. Vaak gaat het dan om cementgebonden of harsgebonden tegels. Aan het mengsel wordt soms ook een kleurstof toegevoegd om het effect van natuursteen zo dicht mogelijk te benaderen.
– Terracotta
Terracottategels bestaan voornamelijk uit klei. Een van de bekendste modellen is de tomette, een zeshoekig rood tegeltje, maar er bestaan nog vele andere. Denk aan een vierkante tegel of een baksteenvorm, twee rustieke modellen die een kamer een bijzondere charme geven. De sterke punten van een terracottategelvloer zijn de grote duurzaamheid, hun slijtvastheid en hun natuurlijke antislipeigenschappen. Klei is bovendien een milieuvriendelijk materiaal. Vocht is echter te vermijden. Bij de productie ondergaat het materiaal trouwens een vochtafstotende behandeling.
– Cementtegels
Ook cementtegels zijn mogelijk voor een kinderkamer, je verkrijgt dan een originele vloer. Deze vloerbedekking bestaat uit een goed bestudeerd mengsel van cementpasta, zand en marmerpoeder. Op die manier ontstaan tegels die tegen een stootje bestand zijn, maar ze zijn wel poreus. Daarom moeten ze een waterafstotende en vlekbestendige behandeling ondergaan.
De belangrijkste criteria om tegels voor een kinderkamer te kiezen
Je merkt het: de diversiteit aan beschikbare tegels is groot. Je keuze wordt gemakkelijker als je met een aantal criteria voor een kinderkamer rekening houdt. Afhankelijk van het gewicht dat je aan elke eigenschap toekent, dringen een aantal keuzes zich dan op:
– Gevoel bij aanraking
Als er op de kinderkamer geen vloerverwarming is, geef je beter de voorkeur aan tegels die niet te koud aanvoelen. Kinderen spelen immers graag op de vloer en lopen vaak op blote voeten rond. Keramische grestegels zijn dan de ideale keuze.
– Stevigheid
De vloer op een kinderkamer krijgt nogal wat schokken te verwerken. Om zeker te zijn dat je een vloer kiest die solide genoeg is, raadpleeg je de UPEC-classificatie, die aan elk materiaal scores toekent, afhankelijk van de slijtageweerstand, weerstand tegen perforaties, water en chemische producten.
– Prijs
Ook als je tegels kies voor de kamer van je kind bereken je beter op voorhand hoeveel de prijs per meter bedraagt en hoeveel m² je nodig hebt. Zorg voor een goed evenwicht tussen prijs en kwaliteit en kies een model dat je goede prestaties biedt, maar toch binnen je budget blijft.
– Vormgeving en uitzicht
Bij dit criterium speelt persoonlijke smaak natuurlijk een grote rol. Of die van je kind. Om een esthetisch verantwoorde vloer te kiezen hou je rekening met de algemene decoratiestijl, de meubels en de wanden van de kamer. Welke motieven passen erbij? Of wil je juist een contrast creëren, zonder een stijlbreuk te forceren? Het grote aantal vormen en motieven maakt kiezen niet altijd gemakkelijk. Ben je creatief aangelegd? Dan creëer je misschien zelf een vloer met tegels die een bepaalde mozaïek vormen. Kies voor de kleur eerder pasteltinten. In een kinderkamer leveren die een rustgevend en weldadig effect op.