Welke tegels doen het buiten goed?
Tegels zijn een vloerbedekking die perfect geschikt is om buiten te worden geïnstalleerd. Meer zelfs, voor terrassen, tuinbestrating, paden rond een woning, zwembaden, enz. zijn tegels vaak onmisbaar. Weinig materialen zijn zo eenvoudig te onderhouden en als u ook nog eens plinten toevoegt, dan is de gevel onderaan ook goed beschermd. Maar om tegels en de verschillende bestaande modellen correct te gebruiken en de juiste keuzes te maken, is kennis van enkele belangrijke basisbegrippen onontbeerlijk. Deze praktische tips helpen u om de juiste tegels voor buiten te kiezen.
Materialen:
Als mensen van plan zijn om buiten een terras, pad of gevel te betegelen, beseffen ze vaak niet hoeveel mogelijkheden tot hun beschikking staan. Om te beginnen komen talrijke materialen in aanmerking voor een (vloer)bedekking buiten:
– Full body porseleinen steengoed
Full body porseleinen steengoed is een tegel die rechtstreeks in de massa wordt uitgezaagd. Het is een harde tegel met een lange levensduur, dankzij zijn vorm en het feit dat hij uit één stuk bestaat (vandaar “full body”). Omdat hij zo goed tegen weersinvloeden en schokken bestand is, geniet hij een goede reputatie voor de aanleg van terrassen.
– Graniet
Van alle tegels zijn graniettegels het beste tegen alle mogelijke invloeden bestand. Deze natuursteen is ooit ontstaan door de stolling van magma. Hij kan even goed tegen zomerse hitte als tegen winterse vrieskou of plensbuien in de herfst.
– Marmer
Marmer is een edel gesteente dat meer binnen dan buiten wordt gebruikt. Het is eigenlijk ook af te raden voor buiten, omdat het niet goed bestand is tegen temperatuurschommelingen. Maar het is altijd mogelijk om een product aan te brengen dat marmer een grotere weerstand tegen de natuurlementen geeft.
– Tegels met materiaaleffect
Om een vloerbedekking buiten bijvoorbeeld het uitzicht van hout te geven en toch duurzaam te maken, zijn tegels waarschijnlijk het ideale materiaal. En het onderhoud ervan is kinderspel. U hoeft dus alleen maar een tegel te kiezen die er als een houten parket uitziet.
Wij raden ten stelligste af om buiten porseleinen steengoed en geglazuurd steengoed te gebruiken!
Diverse formaten
Zowel tegels die voor buiten bestemd zijn als tegels voor binnen zijn in allerlei maten verkrijgbaar. De meest voorkomende zijn rechthoekige tegels in standaardafmetingen (30 bij 60 cm of 45 bij 90 cm). Ze maken installatie volgens klassieke of verschoven legpatronen gemakkelijker, zodat de vloer een bepaalde uitstraling krijgt door te spelen met de voegen.
Vierkante formaten verdienen de voorkeur als de tegelvloer buiten naadloos aansluit bij de vloer binnen. De keuze is groot en u vindt zeker een formaat voor uw specifieke toepassing: 33 bij 33 cm, 40 bij 40 cm, 45 bij 45 cm of 60 bij 60 cm.
Tegenwoordig zijn reconstructies van parketplanken met materiaaleffect (bijv. hout) erg trendy. Vaklui uit de bouwsector passen ook een gloednieuwe installatietechniek toe: verschillende breedtes combineren om formaten te kunnen mixen. Parketstroken in imitatiehout zijn perfect om buiten een terras aan te leggen dat er even warm als hout uitziet, maar veel gemakkelijker te onderhouden is.
Daarnaast worden tegels ook vervaardigd om het de tegelzetter gemakkelijker te maken. Er bestaan nu immers tegels die in elkaar klikken, zodat ze heel eenvoudig en snel zijn te installeren. U kunt ze zelfs weer wegnemen en op een andere ondergrond installeren, als die maar perfect vlak is.
Vereiste kwaliteiten en normen
Om voor buiten de juiste tegels te kiezen, dient u rekening te houden met enkele kwaliteitscriteria en normen.
- Vorstvrij
Deze tegels moeten bestand zijn tegen vorst en UV-stralen, hun uitzettingscoëfficiënt moet ze geschikt maken voor buiten (warm in de zomer, koud in de winter) en hun absorptiegraad moet bijna onbestaande zijn.
- Slijtweerstand
In Frankrijk wordt de slijtweerstand (weerstand tegen belopen) bepaald door de UPEC-klassering (slijtage, doorboring, water en chemische producten), met 4 niveaus, waarbij 1 de zwakste weerstand en 4 de hoogste weerstand betekent. Op Europees niveau geldt de PEI-norm: PEI 1 (voor wanden), PEI 2 (matig beloop), PEI 3 (normaal gebruik), PEI 4 (veel beloop) en PEI 5 (intensief gebruik).
- Krasweerstand of hardheid
De weerstand tegen krassen wordt uitgedrukt in 4 niveaus op de schaal van MOHS: 1 tot 4 voor krasbaar, 5 en 6 voor weinig krasbaar, 7 en 8 voor zeer weinig krasbaar en 9 en 10 voor onkrasbaar.
- Antislipwaarden voor belopen met blote voeten
De antislipwaarde voor blote voeten wordt aangeduid met de 3 niveaus van de ABC-norm: A voor gemiddeld antislipgedrag, B voor goed antislipgedrag en C voor uitstekend antislipgedrag.
- Antislipwaarden voor belopen op kousenvoeten
De stroefheid van tegels bij het belopen op kousenvoeten wordt uitgedrukt in 5 niveaus volgens de R-norm: R9 voor een normale stroefheid, R10 voor goed antislipgedrag, R11 voor zeer goed antislipgedrag, R12 en R13 voor uitstekend antislipgedrag (bijv. een zwembadrand).
Eis dus steeds de technische gegevens van de vloerbedekking en vraag advies aan uw professionele tegelzetter (aan welke eisen moet de ondergrond voldoen, welke producten voor de installatie en het voegen gebruiken, welk onderhoud).