Vaak gemaakte fouten bij het leggen van tegels
In de winkel vind je tegenwoordig heel gemakkelijk talrijke producten die speciaal bedoeld zijn om tegels op vloeren en wanden te installeren. En dus zijn er heel wat mensen zoals jij en ik die zich aan deze klus wagen. Hoewel op elke verpakking staat aangegeven hoe je te werk moet gaan, vind je maar moeilijk een lijstje van de meest gemaakte fouten. Toch is het belangrijk om ze te kennen vóór je eraan begint.
Foute tegels kiezen
Als je geen vakman bent, denk je dat elke tegel in aanmerking komt als vloerbedekking. Maar kenners houden met talrijke parameters rekening bij hun keuze. Ze vragen zich bijvoorbeeld af hoe intensief de vloer in kwestie zal worden belopen en door hoeveel mensen. Voor een winkel of een openbare ruimte zijn keramische tegels bijvoorbeeld een goede keuze. Een vakman gaat nog een stapje verder: hij zweert vaak bij volkeramische grestegels. En in tegenstelling tot wat veel mensen denken, kosten die niet altijd zoveel meer dan de andere oplossingen.
Niet lang genoeg wachten tot de dekvloer droog is
Als je een beetje handig bent en voorzichtig en met overleg te werk gaat, kun je succes boeken als amateur-tegelzetter. Maar hou zeker rekening met enkele basisregels. Een belangrijke is de droogtijd van de ondervloer of dekvloer. Wacht minimaal 4 weken (afhankelijk van de dikte van de dekvloer kan dit langer zijn) vóór een dekvloer voldoende is uitgedroogd. Als de tegels in een open ruimte moeten worden gelegd, kan de droogtijd eveneens langer uitvallen. Ben je te gehaast en respecteer je deze regel niet? Dan riskeer je dat de tegels al na enkele dagen opnieuw loskomen …
Niet controleren of de dekvloer vlak genoeg is
De meeste fouten die mensen vaak maken als ze tegels leggen, zijn achteraf nog wel te herstellen, maar deze niet echt. We kunnen er niet genoeg op wijzen hoe belangrijk het is dat de dekvloer volledig vlak is. Controleer dit dus zorgvuldig. Hanteer daarvoor een lange lat zoals tegelzetters gebruiken of een plank die mooi recht is. Vooral aan de deuren of in de hoeken treden vaak niveauverschillen op. Corrigeer ze met egalisatiemortel. Daarna kan je rechtstreeks de tegels zetten met een geschikte lijm.
Aanbrengen op niet-ontvette tegels
Een bestaande vloer uitbreken is een omvangrijk, tijdrovend en vervelend werk. Veel particulieren leggen nieuwe tegels daarom vaak liever bovenop een andere vloer. Op zich is dat geen slecht idee. Je wint er heel wat tijd mee en je vermijdt extra kosten. Maar vaak maken wij daarbij de fout dat wij de bestaande vloer onvoldoende ontvetten. Als je die vloer voordien regelmatig hebt schoongemaakt met zeep, dan kan er geen andere vloer bovenop worden gelegd zonder eerst een correcte ontvetting. Breng ook een geschikte primer voor een betere hechting aan. Om tegels op een bestaande vloer te leggen is het altijd nuttig om een verbeterde (Flex)lijm type C2 of S1/S2 te gebruiken en geen gewone tegellijm. Het verdient ook aanbeveling om de tegels pas vanf 24 uur na het aanbrengen van een voorbehandeling te leggen. En vergeet ook niet om in de allereerste plaats te controleren of de bestaande vloer stabiel genoeg is en er nergens een tegel losligt.
Tegels te snel voegen
Iedereen wil natuurlijk de klus zo snel mogelijk achter de rug hebben en de nieuwe vloer in gebruik nemen. Daarbij maken wij vaak de – bijna onherstelbare – fout om te snel voegen aan te brengen. Toch moet je een wachttijd van meer dan 1 dag in acht nemen vóór je deze stap mag zetten. Als je de nieuwe vloer op een gewone dekvloer hebt gelegd, volstaat een wachttijd van “slechts” 36 uur. Maar bovenop een bestaande tegelvloer wacht je beter minstens 48 uur. Wie het aandurft om die regel naast zich neer te leggen, ziet vaak dat de pas gelegde tegels weer loskomen en de vloer niet langer vlak is.
Keramisch parket fout installeren
Keramische tegels die bijvoorbeeld parket imiteren zijn sinds enkele jaren enorm populair geworden. Maar bij het leggen moet je rekening houden met enkele regels en beperkingen. De nieuwe vloer zal bijvoorbeeld niet vlak liggen als de tegels fout worden geïnstalleerd. De reden daarvoor is dat parkettegels door hun lengte nooit volledig vlak zijn. Als je dan bijvoorbeeld het uiteinde van de ene tegel laat aansluiten tegen het midden van de aangrenzende tegel (halfsteensverband), dan ontstaat er op die plek een hoogteverschil. Daarom laten veel mensen keramische parketplanken liever door een vakman leggen.
Onvoldoende onderhoud
Om esthetische redenen en om de vloerbekleding duurzaam te maken, mag je niet te lang wachten vóór je een eerste onderhoud uitvoert. De eerste keer moet je de nieuwe tegelvloer reinigen met een speciaal product om de cementsluier te verwijderen. Bij elk volgend onderhoud vermijd je beter vette producten. Die leggen immers een vettige film over de tegels, die achteraf nog moeilijk te verwijderen is. Als je zeker wil zijn om geen geld en tijd te verliezen, is een vakman aanspreken nog altijd het beste advies.