Mozaïek: een veeleisende kunst
Mozaïek is niet alleen een kunst maar ook een decoratieve techniek die al sinds het Romeinse tijdperk bestaat. Toen diende mozaïek vooral als setting voor grote monumenten, standbeelden en baden, waar de Romeinen ooit hun muses aanbeden.
Wat is mozaïek?
Mozaïek is een kunstvorm die fragmenten, tesserae genaamd, afbeeldt door het gebruik van veelkleurige stenen, emaille en keramiek om verschillende motieven te maken die je huis prachtig decoreren. Deze kunst werd de laatste jaren opnieuw erg populair, je kan er je creatief dan ook helemaal mee uitleven.
Vandaag heb je heel veel keuze aan tesserae of fragmenten, met als meest populaire de kunstmozaïek. Het is belangrijk om voor elk type de juiste lijm, het juiste materiaal en de juiste installatie te gebruiken.
Het installatie-oppervlak voorbereiden
Voor je start met het leggen van je mozaïek, is het belangrijk om je oppervlak voor te bereiden. Of het nu horizontaal (vloer) of verticaal (muur) is, het installatie oppervlak moet perfect vlak zijn. Er mogen geen gebreken of ruwheid zijn. Om later een perfecte mozaïek te hebben, besteed je best de nodige tijd aan je voorbereiding.
De juiste lijm om je mozaïek te monteren
Afhankelijk van je ondergrond (cement, plafond, paneel, pleisterwerk, …), de ruimte (douche, zwembad, woonkamer, keuken), laat je je het best informeren voor welke lijm je moet gebruiken. Je kan kiezen tussen op cement gebaseerde mortel C2, voorgemaakte lijmen of twee-componenten epoxymortel.
Voor het aanbrengen van de lijm op de ondergrond heb je een tandplaat nodig, aangepast aan de afmetingen van de mozaïek en aan de lijm die je gebruikt.
Welke voegen?
Je gebruikt het best alleen voegsel dat klaar is voor gebruik. Of het nu gebaseerd is op cement (type CG2) of uit epoxy bestaat, het is belangrijk om de instructies van de fabrikant streng op te volgen. Op de website van het merk vind je over het algemeen de technische gegevensbladen, die kunnen je op weg helpen. Er zijn voor elke soort voegsel tientallen kleuren beschikbaar, doe daarom een aantal kleurtests tot je het perfecte resultaat bereikt.
Het voegen is de laatste stap in het maken van een mozaïek. Je kan kiezen welke kleur je gebruikt, maar grijs is over het algemeen een veilige keuze die bij heel wat kleuren past. Na het klaarmaken van het voegsel, verspreid je dit tussen alle spleten van de mozaïeken met een schroef. Je blijft dit herhalen tot de voegen volledig gedicht zijn en de randen mooi zijn afgewerkt. Afhankelijk van het type afdichting moet je rekenen op een droogtijd van ongeveer 24 uur.
Welk materiaal heb je nodig?
Als je een mozaïekcreatie maakt, heb je een aantal specifieke materialen nodig. Om de tesserae te snijden, heb je een hamer nodig met 2 puntige uiteinden, je kan ook kiezen voor het gebruik van speciale klemmen (Japanse klemmen). Die herken je omdat de uiteinden zijn versterkt met wolfraamcarbide. Je kan uiteraard ook speciaal tegelgereedschap kiezen om je mozaïeken te snijden. Om te voegen heb je een harde, rubberen spatel nodig en een zachte doek of spons om het overtollige voegsel te verwijderen en de mozaïek glad te maken.
Conclusie
Het plaatsen van mozaïek is niet eenvoudig, maar als het goed uitgevoerd wordt, geeft het je huis een speciale uitstraling. Zorg ervoor dat je beschikt over het juiste materiaal, de juiste lijm, en dat je de ondergrond goed voorbereidt. Hoewel het mogelijk (en zelfs leuk) is om het zelf te doen, kan je voor ruimtes die dagelijks en heel intensief gebruikt worden (zoals de douchte) beter beroep doen op een professional.