Hoe maak je een scheidingswand met tegels?
Je leefruimte is flink groot uitgevallen en je wil ze met een scheidingswand in twee kamers opdelen, bijvoorbeeld om een aparte eetkamer te maken. Er bestaan heel wat materialen om een scheidingswand te maken, maar jij geeft de voorkeur aan tegels. Uit welke oplossingen kan je dan kiezen? Naar welke tegels (of beter gezegd: bouwblokken) moet je voorkeur dan uitgaan? Wij leggen je alles uit wat je moet weten over tegels voor niet-dragende wanden.
Gipsblokken en cellenbetonblokken zijn de ideale oplossingen voor een scheidingswand in een gebouw. Ze zijn gemakkelijk te verwerken en je kunt er een originele wand mee maken (in een bocht of met een nis). Beide materialen hebben hun eigen, typische eigenschappen, maar ze zijn geschikt voor dezelfde toepassingen.
Gipsblokken
Gipsblokken voor wanden zijn verkrijgbaar in verscheidene afmetingen. De meest courante meten 66 bij 50 cm en zijn 5, 7, 8 of 10 cm dik.
Gipstegels met een dikte van 5 cm zijn vooral bedoeld voor een extra wand die je tegen een bestaande wand optrekt. Voor een scheidingswand zijn blokken met een dikte van 7 cm of 8 cm beter. Als een goede geluidsisolatie belangrijk is, kies je blokken die 10 cm dik zijn.
De voornaamste soorten gipsblokken:
– Zeer harde en sterke gipsblokken: ze zijn okergeel en zeer goed bestand tegen schokken. Ze zijn vooral bestemd voor scheidingswanden in openbare gebouwen of bedrijfsruimtes.
– Waterafstotende gipsblokken: ze zijn blauw of groen en bijzonder geschikt voor natte ruimtes zoals badkamers, wasruimtes enz.
Er bestaan ook gipsblokken die niet massief zijn, maar uit cellen zijn opgebouwd. Ze zijn lichter en daardoor vooral aangewezen voor een scheidingswand op een verdieping of een houten vloer. Ze bieden nog een ander voordeel: ze laten de lucht circuleren, wat een uitdrogend effect heeft, zodat er binnenin de structuur van de wand geen vochtprobleem kan ontstaan.
De voordelen van gipsblokken:
– Goed geluids- en warmte-isolerend
– Een vlak oppervlak waardoor zeer diverse afwerkingen mogelijk zijn.
– Gips is een onbrandbaar materiaal.
– Gemakkelijk en snel te installeren, zodat een scheidingswand bliksemsnel is opgetrokken. De blokken passen in elkaar en worden geassembleerd met een speciale lijm op basis van gips (bindmiddel en lijm), vermengd met een beetje water. Door de speciale samenstelling droogt deze lijm heel snel. Na slechts anderhalf uur is de structuur al stabiel.
– Zeer betaalbaar: gipsblokken kosten slechts € 75 tot € 100/m².
– Een voorafgaande vochtwerende behandeling is mogelijk voor tegels die voor vochtige ruimtes bestemd zijn.
Een nadeel
Gipsblokken zijn vrij kwetsbaar en broos en kunnen afbrokkelen bij schokken.
Hoe een wand in gipsblokken afwerken?
De structuur mag niet tot tegen het plafond komen. Laat bovenaan een opening van 1 tot 2 cm, die je vervolgens opvult met de lijm die je voor de installatie hebt gebruikt. Dit is een belangrijke voorzorgsmaatregel, omdat de wand anders zou kunnen barsten door trillingen en het heen-en-weer geloop van de bewoners.
Bouwblokken in cellenbeton
Bouwblokken in cellenbeton voor scheidingswanden worden gemaakt van cement, kalk, zand en water. Ze zijn 62,5 cm lang, meestal 25, 33,5 of 50 cm hoog en 7 of 10 cm dik. Sommige blokken zijn homogeen, andere zijn voorzien van een lip-en-groefprofiel, zodat ze in elkaar passen en niet moeten verlijmd worden op een verticaal oppervlak.
Dergelijke bouwblokken hebben veel voordelen. Cellenbeton is immers van nature een waterafstotend en onbrandbaar materiaal. De bouwblokken zijn ook licht en ze isoleren bovendien goed tegen warmte, koude en geluid.
Gebogen bouwblokken
Sommige fabrikanten bieden afgeronde gipsblokken of cellenbetonblokken voor scheidingswanden, met een hoek van 30° of 60°. Daarmee bouw je bijzonder decoratieve gebogen wanden. Gebogen blokken zijn even eenvoudig en snel aan te brengen als vlakke blokken.
Een wand in glastegels
Om ruimtes van elkaar te scheiden kun je ook een wand in glastegels bouwen, met blokken die 8 cm dik zijn en op elkaar worden gelijmd. Ze worden dan gevoegd om de constructie sterker te maken.
Voordelen:
– Met deze tegels bouw je een transparante wand die uitzonderlijk veel licht in het interieur trekt.
– Deze oplossing is bruikbaar in alle kamers van de woning, op voorwaarde dat de vloer het extra gewicht kan dragen.
– Glastegels zijn bestand tegen water en dus ook uitstekend geschikt voor natte ruimtes.
– Ze zorgen voor een goede thermische en geluidsisolatie.
Nadelen:
– Een wand met glastegels bouwen is tijdrovend. De tegels hebben immers een kleiner formaat dan gips- of cellenbetontegels. Ze zijn bijgevolg moeilijker om aan te brengen en vragen meer vakkennis.
– Hun prijs ligt duidelijk hoger dan bij de vorige twee oplossingen.
Nog enkele weetjes
Het aanzienlijke gewicht van gips- en glasblokken maakt ze alleen geschikt voor een stevige vloer, bijvoorbeeld een betonslab of holle betonelementen. Als de vloer hiervoor niet sterk genoeg is, bieden blokken in cellenbeton de oplossing.