Een zwembad betegelen: waar moet je op letten?
Om de wanden en de bodem van je zwembad te bekleden, zijn er verscheidene mogelijkheden. Tegels zijn een van de meest geapprecieerde opties: ze zijn esthetisch en door hun grote duurzaamheid een uitstekende keuze. Als deze bekleding van je zwembad ook jouw voorkeur wegdraagt, dien je toch enkele regels in acht te nemen.
Welke tegels om je zwembad te bekleden?
Om je zwembad te betegelen verdienen vooral twee oplossingen de voorkeur: tegels in glaspasta en keramische tegels. De eerste soort valt duidelijk het meest in de smaak bij zwembadeigenaars. Ze zijn beschikbaar in de vorm van mozaïektegeltjes en bieden een ruime keuze aan motieven en kleuren, van groen tot oranje, maar ook blauw en grijs, naast vele andere kleuren. Het gemak waarmee ze zijn aan te brengen is ongetwijfeld één van hun grootste voordelen. Dat geldt zeker voor zogeheten bouwkundige zwembaden, met onregelmatige vormen, zoals afgeronde of rechte hoeken, rondingen enz. Ook geëmailleerde tegels bieden dit voordeel, maar ze zijn een beetje duurder. Als je tegeltjes in glaspasta kiest voor je zwembad, krijg je een prachtig visueel effect door de rimpelingen op het water en de weerkaatsing van de zonnestralen. Het effect is te danken aan de mooie weerspiegeling en de perfecte lichtbreking van deze zwembadbekleding. Bovendien gaan dergelijke tegeltjes heel lang mee als je regelmatig de voegen en de tegeltjes controleert en ze goed onderhoudt. En zoals gezegd, is een betegeling met glaspastategeltjes bijzonder decoratief. Maar denk eraan om bij de installatie een waterdichte coating aan te brengen om de structuur en de betonnen kuip te beschermen. Tegeltjes in glaspasta worden vaak gebruikt voor privézwembaden, terwijl voor collectieve of meer openbare zwembaden meestal keramische tegels worden toegepast. Deze laatste zijn immers meer geschikt voor zwembaden met grotere afmetingen. Ze zijn hoofdzakelijk verkrijgbaar in twee soorten: keramische grestegels en faïence. De eerste soort is vooral aantrekkelijk door zijn grote weerstand tegen weersinvloeden en chemische (reinigings)producten, terwijl de tweede soort decoratiever is, onder andere door het gladde, glanzende voorkomen ervan. Keramische tegels zijn in elk geval duurzaam en gemakkelijk te onderhouden. Het volstaat om de voegen te reinigen, het water voldoende te desinfecteren en de wanden van de kuip af en toe te schrobben. Het is ook mogelijk om je zwembad hiermee een sterk persoonlijk karakter te geven.
Je zwembad bekleden: de voorbereidingsfase
Als je de meest geschikte tegels voor je zwembad – en je budget – hebt gevonden, is het tijd voor de volgende stap: de installatie van de tegels plannen. En deze stap kun je weer in meerdere fasen opdelen: het aantal tegels berekenen dat je nodig hebt, een schets van het zwembad maken, de hoeken van het zwembad bepalen, de volgorde van de installatie nagaan en merkstrepen aanbrengen. Om te weten hoeveel tegels je nodig hebt, bereken je de oppervlakte van één tegel en van het hele zwembad, beide uitgedrukt in vierkante meter. Tel voor het zwembad zowel de oppervlakte van de bodem, de wanden en de zone rond het zwembad op. Neem millimeterpapier en pas een bepaalde schaal toe om een tekening van het zwembad te maken. Teken op het papier alle wanden en duid aan waar de filters, de treden en de lampen komen. Hou rekening met de hoeken om gemakkelijker te kunnen bepalen hoe je de tegels zal moeten snijden. Het betreft dus de hoeken van de treden, de binnen- en buitenhoeken en de hoeken tussen wanden en de bodem. Voor de volgorde van plaatsing begin je beter met de randen van de kuip en eindig je met de treden, met tussenin de hoeken tussen de wanden onderling en met de bodem. De merkstrepen die je op de wanden en de bodem aanbrengt met een lat in aluminium en een stift, helpen je om geen fouten te maken die nefast zouden kunnen zijn voor het uiteindelijke resultaat.
Je zwembad bekleden: de laatste fase
De laatste fase is de eigenlijke installatie van de tegels. Maak de tegellijm klaar door het poeder van de lijmmortel in de juiste verhouding met water te mengen. Volg nauwgezet de instructies van de producent als je deze oplossing aanmaakt en aanbrengt. Breng genoeg product aan om er zeker van te zijn dat de tegels goed hechten en niet gemakkelijk weer loskomen. Om de zwembadwanden te bekleden ga je op dezelfde manier te werk als bij een gewone muur in een keuken of badkamer. Na het instrijken van de wand plaats je dus de eerste tegel volgens het legplan dat je vooraf hebt opgesteld. Om verder te gaan breng je op de hoeken van de tegel afstandskruisjes aan. Gebruik een schietlood of laser om mooi recht en waterpas te werken. Aangezien het om vrij grote oppervlakken gaat, controleer je regelmatig of alle lijnen mooi recht lopen. Snij dan de ongebruikte tegels om de randen op te vullen. Daarna hoef je nog alleen maar te voegen met een aangepast product. Ook op de bodem ga je op dezelfde manier te werk als bij een klassieke vloer, behalve dat je hier eventueel meer hoeken hebt, bijvoorbeeld aan de treden.