De dekvloer en isolatie
De techniek van dekvloeren isoleren is zeer efficiënt om warmteverlies in een woning te voorkomen. Of het nu gaat om de vloer van het gelijkvloers of van de houten vloer op de verdieping, de geluids- en warmte-isolatie blijft even belangrijk. U heeft de keuze tussen verschillende isolatiesystemen die samengaan met uw dekvloer om uw comfort te verbeteren.
De isolerende dekvloer: definitie
Het betreft de laag cement die zich bevindt onder de vloer en die dient als ondersteuning voor de vloerbekleding, of dit nu tegels zijn, parket in hout of laminaat. Deze isolerende dekvloer bevat reeds een isolerende laag. Ze wordt vaak gebruikt om dakterrassen of plankenvloeren te isoleren. U kan ook voor een andere techniek kiezen, die erin bestaat dat men isolerende panelen gaat gebruiken. Doordat de isolerende dekvloer geen verschillende opvullagen vereist, een onmisbare stap bij het plaatsen van isolerende panelen, is deze methode ideaal bij renovatiewerken. Het plaatsen van een bijkomende isolatie bovenop deze isolerende dekvloer biedt u optimaal comfort.
Isolatie onder de dekvloer: voorbereidende werken en de isolatie van de vloertegel
Vooraleer de isolerende dekvloer te installeren, moet men er zich van vergewissen dat de vloer regelmatig vlak is, want indien dit niet het geval is, is het leggen van een effen leggen (een egalisatie) van het oppervlak absoluut noodzakelijk voor het begin van de werkzaamheden.
Daarna wordt de dekvloer losgemaakt van elke omringende structuur door langs de randen een veerkrachtige band die bestaat uit minerale wol of enig ander materiaal te plaatsen. Voor een inrichting op volle grond, volstaat het om een polyetheen film tegen de plint rechtop te plaatsen alvorens het oppervlak te omringen met de veerkrachtige band. De isolatie dient te worden geïnstalleerd voor het leggen van de dekvloer.
Voor een lagere verdieping
Voor een lagere verdieping, bijvoorbeeld het gelijkvloers, moet de isolatie van de vloerplaat gebeuren naargelang het werk vordert. De vloer kan worden gegoten op de isolatieplaten. De opvulling die de vloerplaat zal ondersteunen bestaat uit geëxpandeerd glasgranulaat en de vloerplaat zal gescheiden zijn van de volle grond door platen van geëxtrudeerd polystyreen.
Polystyreenkorrels:
de meeste isolerende dekvloeren bevatten gerecycleerd materiaal in de vorm van bolletjes van 2 à 6 mm die efficiënte isolatie aan de dekvloer geven. De voorbereiding bestaat erin de polystyreenkorrels te mengen met cement en water. Het gebruik van zand wordt afgeraden, omdat deze toevoeging aanzienlijk de isolatiewaarde van het geheel verlaagd.
Celbeton:
is een lichte vloeibare dekvloer die gemakkelijk te plaatsen is. Dankzij haar textuur is dit een ideaal materiaal om alle hoekjes van de te isoleren ruimte te vullen. Wat de kosten betreft, is een dekvloer in celbeton goedkoper dan een dekvloer met PUR-isolatie, met Argex en met Polystyreenkorrels.
De PUR-dekvloer:
de basis van deze dekvloer bestaat uit korrels in polyurethaan. Het PUR-schuim wordt ook vaak gebruikt om isolatiepanelen te vervangen. Deze mogelijkheid is geschikt bij leidingen en afvoerbuizen waaraan het zich uitstekend hecht.
Argex beton: Hier worden Argex korrels toegevoegd aan het beton. De combinatie van deze materialen maakt dat de isolatiewaarde van de dekvloer groter wordt. Door de celstructuur is het Argex beton bijzonder licht en gemakkelijk toe te passen.
De isolatie onder de dekvloer
Het plaatsen van isolerende middelen onder de dekvloer verhoogt het comfortniveau binnen een ruimte. U heeft de keuze tussen 4 soorten materiaal:
Panelen in geëxtrudeerd (XPS) of geëxpandeerd (PSE) polystyreen: deze hebben een thermische weerstand van « R ».De panelen worden op de ondergrond geplaatst volgens de gewenste isolatiecriteria voor dekvloeren. Ze bestaan ook in een versie met voegen, hetgeen het plaatsen vergemakkelijkt. Deze mogelijkheid is ook te gebruiken bij vloerverwarming en het is best mogelijk om 2 lagen kruislings op elkaar aan te brengen om het prestatievermogen te vermeerderen.
Rotswol: de panelen worden in verspringend motief gelegd. Het geheel wordt tenslotte afgedekt met een plastic film die omhoog afgeboord wordt bij de muren. De bewapening wordt ter plaatse aangebracht voor het gieten van de dekvloer.
Isolerend schuim: het uitvoeren van deze techniek vereist de tussenkomst van vaklui, want de isolatie bestaat erin dat het polyurethaanschuim over de oppervlakte wordt gespoten. Daarop wordt daarna de dekvloer gegoten. Dit is het ideale materiaal om de vloer te effenen en bovendien vereist de toepassing weinig tijd.
Samengestelde panelen: dit zijn panelen die klaar zijn om gelegd te worden. Ze worden samengesteld uit verschillende soorten materialen zoals gips, cellulosevezels, minerale wol, geëxpandeerd polystyreen en hout of textielvezels.
Besluit
Vloerisolatie is zeer belangrijk om te kunnen genieten van een optimaal comfort binnenshuis. U kent nu de verschillende varianten van de isolerende dekvloer en de technieken die beschikbaar zijn om onder de dekvloer te isoleren. Het is aan u om een gepaste mogelijkheid die voldoet aan uw structuur en aan uw budget te kiezen.